سرتیتر صفحه جدید

لسان مبین, Volume (3), No (3), Year (2012-1) , Pages (50-67)

 ( چیستی ادبیات تطبیقی )

سیدحسین سیدی ,


در تعریف و چیستی ادبیّات تطبیقی، اصول و مبانی آن، کارکردها و حوزه‌های مطالعاتی، روش‌ها و رویکردهای آن میان پژوهشگران اتفاق نظر وجود ندارد. وجود مکاتب سه گانه در ادبیات تطبیقی (فرانسوی، آمریکایی، روسی) نشانه‌ای بر عدم تبیین در تعریف و ماهیّت این معرفت می‌باشد. با توجّه به شناخت هر دانش به سه مسأله موضوع، غایت و روش به تبیین این معرفت از معارف بشری پرداخته می‌شود. علاوه بر این نسبت ادبیّات تطبیقی با نقد جدید، بنیامتنیّت، نظریه ادبی ... نیز پرداخته خواهد شد تا مشخص شود که جایگاه این دانش در میان دیگر دانش‌ها چیست.

کلمات کلیدی

, ادبیات تطبیقی, مکتب فرانسوی, مکتب امریکایی, نقد ادبی


Title : ( بررسی تطبیقی اعترافات روسو، غزالی و آگوستین

سیدحسین سیدی , محمدکاظم طلایی برابادی

اعترافات روسو، غزالی و آگوستین را می توان از عالی ترین و برجسته ترین نمونه های «زندگینامه خودنوشت» به شمار آورد. روسو و آگوستین به خاطرات دوران کودکی خود باز می گردند و شکلگیری بنیان های شخصیتی شان را تشریح می کنند و سپس مراحل تربیتی خود و نیز مواردی چون طبیعت، مذهب و مطالعه آثار نویسندگان پیشین را که در زندگی آنها تأثیرگذار بوده است، بررسی می کنند. اما دامنه اعترافات غزالی در «المنقذ من الضلال» ، به تجدید نظر علمی و دینی او و روایت شکی که به شناخت بهترین راه وصول به حقیقت منجر می شود، محدود می گردد. از همین منظر میان غزالی و آگوستین ـ برخلاف تفاوت فاحش عصر و محیط آنان از لحاظ مذهب و اجتماع ـ یک نوع شباهت و رابطه پیداست و آن میل طبیعی و ذاتی آن دو بود که به تدریج آنها را از ظواهر و محسوسات به معقولات و فلسفه و سرانجام به الهیات و عرفان ارتقا داد. .

کلمات کلیدی

, بررسی تطبیقی, اعترافات, روسو, غزالی, آگوستین

Title : ( بررسی تطبیقی مفهوم مرگ در اندیشه ابوالعلاء )

سیدحسین سیدی , زین العابدین فرامرزی پلنگر

در پژوهش پیش رو به بررسی تطبیقی مفهوم مرگ و زاویه دید و شیوه برخورد دو سراینده اندیشه هم دوره ،ابوالعلاء معری و خیام پرداخته شده است.دغدغۀ عمدۀ فکری دو شاعربیم از مرگ و نابودی و بی سرانجام انسان در جهان باز پسین است.به اعتبار یگانگی آبشخورهای فکری و رنگ پذیری خیام ازمعری همانندیهای بسیاری میان اندیشه های دو شاعر دیده می شود.اما فرجام کار و شیوۀ برخورد آنان به فراخور تفاوت بینش و زیستگاه با یکدیگر سخت متفاوت است.

کلمات کلیدی

, بررسی تطبیقی, مفهوم مرگ, نظم عربی و فارسی, ابوالعلاء

گزارش تخلف
بعدی