سرتیتر صفحه جدید

الدراسات الادبیه, Volume (67), No (67), Year (2009-10) , Pages (191-220)

 ( رمانتیسم در آثار جبران خلیل جیران و سهراب سپهری )

سیدحسین سیدی , مینا بهنام ,


به کارگیری برخی از اصول رمانتیسم یکی از وجوه شعری مشترک دو شاعر برجسته ایران و لبنان سهراب سپهری و جبران خلیل جبران است.مبانی کلی حاکم بر ایدئولوژی این مکتب یعنی آزادی فردیت،هیجان و احساسات سیر و سیاحت سفر جغرافیایی و تاریخی و کشف و شهود به فراوانی در آثار این دو شاعر مشاهده می شود پژوهش حاضر کوششی است در بازیابی نحوه ی به کارگیری اصول و مبانی رمانتیسم و بیان وجوه تفاوت و تشابه آن در آثار این دو شاعر. این جستاربر چند فرضیه بنیادین استوار است :1-جبران خلیل جبران و سهراب سپهری از میان گونه های مختلفی که می توان برای رمانتیسم قائل شد به طور ویژه به رمانتیسم آرمان شهری پایبند بوده است 2-سفرجغرافیایی و تاریخی و نیز علاقمندی به زادگاه در آثار هر دو شاعر نمود یافته است. 3-فردیت در آثار جبران خلیل جبران گاه تبدیل به دغدغه اجتماعی و مردمی می گردد. حال آنکه در شعر سپهری همواره فردیت و درون گرایی از نوع کشف و شهود عرفانی پیش چشم خواننده پدیدار می شود دستاورد علمی این پژوهش نشانگر این مطلب است که مجموعه عوامل یاد شده پیرامون مبانی مکتب به صورت بترز در آثار این دو شاعر بازتاب یافته است.

کلمات کلیدی

رمانتیسم, آرمان شهر, سفر, سهراب سپهری, جبران خلیل


مجله دانشکده ادبیات و علوم انسانی مشهد(علمی _پژوهشی)شماره155_زمستان 1385
دکتر سید حسین سیدی
دانشگاه فردوسی مشهد
                                       شابی و رمانتیسم
چکیده
ابوالقاسم شابی (1909_1934)از شاعران نامبردار تونس است که در عمرکوتاهش اشعار نیکویی از خود به یادگار گذاشت . ناقدان وی را از پیروان مکتب رمانتیسم می دانند.

امّا رمانتیسم در اشعار وی صبغه دیگری یافته که می توان او را شاعری رمانتیک از نوع خود دانست. به عبارت دیگر این مقاله بر آن است که بیان دارد ،شابی شاعری فراتر از یک مکتب بوده است .

رمانتیسم شابی ویژه اوست و به خوبی توانسته است رمانتیسمی ازگونه خاص خود بنا نهد
.
کلیدواژه ها:رمانتیسم،شابی ،شعرمعاصر
گزارش تخلف
بعدی